flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наставництво та його необхідність для формування професійних навичок майбутнього судді

09 жовтня 2018, 10:55

03 жовтня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України  у співпраці з Проектом ЄС “Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО-JUSTICE)” та  Програмою реформування сектору юстиції Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя” проводить тренінг для суддів–наставників (коучів) стажувань кандидатів на посаду судді “Наставництво (коучинг) та його необхідність для формування навичок”.

       В тренінгу взяла участь суддя Кам’янець-Поідльського міськрайонного суду Людмила Шевцова.

      Відкриваючи тренінг, проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко акцентував увагу на значущості ролі наставника під час проходження майбутніми суддями стажування та відмітив, що основним завданням наставництва (коучингу) є донесення місії суддівської діяльності.

      Метою тренінгу є формування вмінь та навичок щодо здійснення наставництва (коучинга) під час проходження кандидатами на посаду судді стажування в місцевих загальних судах, розвиток комунікаційних навичок та підвищення викладацької майстерності.

      Експерти Проекту ЄС “ПРАВО-JUSTICE” Отілія Стефанія Пакурарі, експерт з професійного навчання суддів та прокурорів в рамках Національного інституту магістратури (Бухарест, Румунія) та Драгомір Йорданов, директор Національного інституту правосуддя Болгарії (2011-2016 роки), колишній міністр юстиції поділились міжнародним досвідом щодо організації та проведення стажування, вимог до наставників у різних країнах Європи, а також шляхів вирішення психологічних моментів, що виникають під час стажування у цих країнах.

     У ході тренінгу учасникам представлено загальний огляд Положення про стажування та наставництво (коучинг),  особливості оцінювання за результатами стажування, основні положення Програми стажування, індивідуального плану стажування.

     Крім того, особливий акцент під час розробки тренінгу поставлено  на особливості навчання дорослої аудиторії та психологічні аспекти взаємодії судді – наставника (коуча) та кандидата на посаду судді.

 

      Після підведення підсумків тренінгу суддя Шевцова Л.М. отримала відповідний сертифікат .

      Відповідно до статті 77 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» розроблено Положення про стажування кандидатів на посаду судді.

      Стажування є обов’язковою складовою спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді,проводиться у формі практичної підготовки кандидатів в місцевих судах та має на меті на основі знань,отриманих ними під час теоретично-практичного навчання переконливо та на власну відповідальність застосовувати ці знання та спроможності у практичній діяльності зі здійснення правосуддя із урахуванням подальшої поступової інтеграції в рамках Європейського Союзу.

      Один кандидат на посаду судді,що проходить спеціальну підготовку в м.Києві  висловила бажання проходити стажування в Кам’янець-Подільському міськрайонному суді щодо цивільного судочинства з 23 жовтня 2018 року по 21 листопада 2018 року.

       Апарат Кам’янець-Подільського міськрайонного суду та судді готові до проведення стажування кандидата на посаду судді відповідно до Положення «Про стажування та наставництво /коучинг/».