flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя

09 серпня 2013, 15:36

          З 2011 року в Україні реалізується проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя». Метою даного проекту є сприяння утвердженню верховенства права в Україні шляхом підтримки судової реформи, підвищення рівня прозорості судової системи та поліпшення обізнаності громадян із її діяльністю, зростання довіри суспільства до судової влади.

Проект активно співпрацює не лише з усіма гілками влади на різних рівнях, але й з неурядовими організаціями, вищими навчальними закладами та засобами масової інформації.

Спільно з громадським фондом «Право і демократія» (м. Львів) проект USAID у 2012 році провів дослідження рівня задоволеності громадян якістю функціонування судів з використанням карток громадського звітування. На основі даного дослідження у 2013 році було проведено оцінку впровадження програми опитування користувачів судових послуг та здійснено аналіз забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до правосуддя.

Відповідно до аналітичного звіту проведених досліджень для апеляційного суду Хмельницької області та Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області громадською організацією «Подільська правозахисна фундація» було розроблено та надано ряд рекомендацій. Варто зауважити, що з 11 рекомендацій Апеляційним судом Хмельницької області прийнято 8, а з 12 рекомендованих змін для Кам’янець-Подільського міськрайонного суду прийнято 11. Загалом, причинами відхилення або часткового виконання рекомендацій є проведення планових ремонтних робіт в приміщеннях обох судів, які за наявності належного фінансування планується завершити до кінця 2013 року.

Що стосується реконструкції приміщення в якому нині перебуває апеляційний суд Хмельницької області (м. Хмельницький, вул. Майдан Незалежності, буд. 1), то її завершення передбачається у 2015 році. Нагадаємо, що апеляційному суду Хмельницької області протягом останніх років передавалися частини приміщень, які потребують проведення ремонтних робіт і часткової реконструкції для приведення у відповідність усім вимогам та стандартам. Це стосуються як процесуально-дисциплінарних аспектів діяльності судової установи, так і умов доступу до судових послуг осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Так, на прилеглій до суду території у 2013 році вжиті заходи для пониження бордюрів із виконанням похилих пандусів в усіх місцях перетину тротуарів з проїжджою частиною. З 16 паркомісць, на території прилеглої до суду автостоянки, виділено 2 резервних місця з необхідною розміткою та міжнародними знаками маркування для паркування автотранспорту осіб з інвалідністю.

Згідно плану реконструкції, зали судових засідань будуть розміщені на першому поверсі будинку суду, що дає можливість зекономити бюджетні кошти на встановленні ліфту. Пандус для доступу осіб на інвалідних візках до залів судових засідань буде встановлений з бокового (чорного) входу, оскільки парадний вхід є надто високим і довжина пандуса, згідно технічних умов, перевищуватиме допустимі норми на території перед будинком суду.

Для зручності осіб із обмеженими фізичними можливостями інформаційний стенд та стіл для оформлення документів із зразками процесуальних документів буде також розміщений на першому поверсі.

В туалетних приміщеннях буде виділена універсальна кабіна з відповідним простором для розміщення крісла-коляски.

Щодо особливостей обслуговування людей з різними видами інвалідності, в посадових інструкціях працівників суду будуть передбачені відповідні вимоги та обов’язки.