flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Крадіжка в умовах воєнного стану

14 липня 2023, 14:31

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області розглянув справу по обвинуваченню чоловіка у вчиненні крадіжки.
         Обвинувачений проживав разом з батьками на одному господарстві. Вони знаючи схильність сина до вчинення крадіжок, замикали усі кімнати та приміщення, не дозволяючи йому до них заходити. Проте такі превентивні заходи не зупинили любителя легкої наживи. Син, знаючи де і що лежить у батьків, підібрав ключ та пробрався до господарської будівлі, звідки протягом декількох днів виносив речі, що належали його батькам, а саме: перфоратор, болгарку, бензопилу та пилосос. Після чого розпорядився даним майном на власний розсуд. Такі його дії, завдали майнової шкоди рідним на загальну суму 8837 грн.
        Оскільки даний злочин було вчинено під час дії воєнного стану, що визнається законом як обтяжуюча обставина то і покарання, передбачене статтею є тяжчим (позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років), ніж те, яке було б в мирний час.
Таким чином, незважаючи на те, що чоловік вчинив так званий побутовий злочин і викрав у своїх же рідних, умови воєнного стану розцінюють такі діяння як вчинення тяжкого злочину та визначають суворість призначеного покарання.
Суд дослідив усі матеріали справи та оцінив наявні у справі докази, а також беручи до уваги особу обвинуваченого, який вже неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, визнав його винним у вчиненні інкримінованого злочину (за ч.4 ст.185 КК України) і призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років 5 місяців.
         Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до суду апеляційної інстанції.