flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справедливість – для всіх

31 травня 2022, 15:04

   Вироком колегії суддів Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 30 травня 2022 року за обвинуваченням у вбивстві фізично неповносправної літньої жінки виправдано мешканця Кам’янець-Подільського району.

   Подія мала місце ще в далекому 2015 році. Тривалий розгляд пов'язаний з тим, що перший виправдувальний вирок апеляційна інстанція скасувала, крім цього, обвинувачений в силу своїх психічних вад несумлінно ставився до обов’язку явки до суду, часто був позбавлений можливості відвідувати судові засідання через брак коштів на громадський транспорт, його було оголошено у розшук, а в подальшому – обрано найсуворіший запобіжний захід. Суд дійшов висновку, що обвинувачення ґрунтувалося на припущеннях, при  цьому ряд доказів визнані судом недопустимими, а окремі процесуальні дії в ході досудового розслідування свідчили про істотне порушення права на захист.

   На підставі доктрини «плодів отруєного дерева» та з огляду на критерій доведення «поза розумним сумнівом» суд виправдав обвинуваченого, оскільки  сторона обвинувачення не довела, що інкриміноване кримінальне правопорушення було вчинене саме цією особою. Після проголошення вироку виправданого звільнено з-під варти в залі судового засідання.    

   Отож, правосуддя – гарантія захисту не лише прав потерпілих, а й дотримання прав обвинувачених осіб безвідносно до їх стану здоров’я, соціального становища та спроможності самостійно забезпечити професійний захист у кримінальному провадженні.

    Нагадуємо: рішення суду першої інстанції не є остаточним та підлягає апеляційному оскарженню.