flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відповідальне батьківство

23 лютого 2022, 07:59

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області визнав винуватою матір неповнолітнього сина в ухилянні від виконання батьківських обов’язків.

Так, наприкінці минулого року малолітній хлопець разом із своїми товаришами розбивши металевою палицею вікно проникнули до кафе та пошкодили майно закладу харчування. Такі дії малолітнього окрім того, що завдали матеріальних збитків власникам кафе, могли завдати шкоди його життю та здоров’ю. Хлопець у скоєному зізнався. Проте в силу його віку, він не є суб’єктом адміністративного правопорушення і не може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Відповідно до приписів Сімейного кодексу (ст.150) батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини,піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Крім того законом України “Про охорону дитинства” визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Закон передбачає, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. Тому неналежне виховання малолітнього – це правопорушення батьків і, як наслідок, настання відповідальності.

Тому суд не взяв до уваги заперечення матері про те, що син повинен сам нести відповідальність за вчинені дії – лагодити пошкоджене ним майно, а не вона як матір, та визнав її винуватою в ухилянні від виконання батьківських обов’язків з накладенням адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 100 (ста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 1700 (тисяча сімсот) гривень.