flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вимоги до листів, що надсилаються на електронну пошту суду

19 жовтня 2021, 13:23

   17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя затвердила Положення про порядок функціонування  окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, згідно п. 59 розділу «Перехідні положення» якого було закріплено, що до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

   Кам'янець-Подільський міськрайонний суду Хмельницької області використовує офіційну електронну адресу: inbox@kpm.km.court.gov.ua.

   Так, Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг» передбачено, що електронний документ – документ, інформацію в якому зафіксовано у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа. Створення електронного документа завершується накладанням електронного підпису.

   Оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, в тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". Оригінал електронного документа повинен давати змогу довести його цілісність та справжність у порядку, визначеному законодавством.

   Саме електронний цифровий підпис використовується для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі (Закон України «Про електронний цифровий підпис»).

   Таким чином, електронний лист є офіційним, якщо містить вкладення з текстом офіційного документа у вигляді файлу (приєднані файли), скріпленого електронним цифровим підписом.

   Документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису, не належать до офіційних, а тому не підлягають реєстрації судом.

  Тому звертаємо увагу, що при направленні документу на електронну адресу Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області електронні листи повинні бути скріплені електронним цифровим підписом.