flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За неприбуття до суду передбачено накладення грошового стягнення

28 березня 2018, 14:40

На розгляді Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області перебуває кримінальне провадження про обвинувачення С. у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

У судові засідання неодноразово не з'являвся потерпілий К., будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце судового засідання, причини неприбуття суд не повідомляв, у зв’язку з чим суддею поставлено на обговорення питання про накладення грошового стягнення на потерпілого за невиконання останнім процесуальних обов’язків.

Ухвалою суду від 27 березня 2018 року на потерпілого К. за невиконання процесуальних обов’язків прибути за викликом до суду накладено грошове стягнення в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1762 гривень.

Судом накладено грошове стягнення, виходячи із наступного.

Так, відповідно до п.1 ч.1 ст.57 КПК України потерпілий зобов’язаний прибути за викликом до суду, а в разі неможливості своєчасного прибуття – завчасно повідомити про це, а також про причини неможливості прибуття. 

Положеннями ст. 325 КПК України передбачено, що якщо в судове засідання не прибув за викликом потерпілий, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, суд, заслухавши думку учасників судового провадження, залежно від того, чи можливо за його відсутності з'ясувати всі обставини під час судового розгляду, вирішує питання про проведення судового розгляду без потерпілого або про відкладення судового розгляду. Суд має право накласти грошове стягнення на потерпілого у випадках та порядку, передбачених главою 12 цього Кодексу.

Згідно із ст. 144 КПК України грошове стягнення може бути накладено на учасників кримінального провадження у випадках та розмірах, передбачених цим Кодексом за невиконання процесуальних обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КПК України, якщо потерпілий, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний, не з'явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик суду.

Встановлено, що у судове засідання потерпілий К. не прибув за викликом суду, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце судового засідання, про що свідчить довідка про доставку смс-повідомлення, причини неприбуття суд не повідомив, що стало підставою чергового відкладення судового засідання та накладення на потерпілого грошового стягнення.