flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навчальний візит голови Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області в Канаду

24 жовтня 2017, 15:14

Голова Кам'янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області Р.І. Савчук у складі делегації представників судових установ Хмельниччини за участю голови Апеляційного суду області А.М. Марцинкевича, заступника голови Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області О.М. Палінчака та голови Летичівського районного суду Хмельницької області А.В. Лазаренка з 3 по 13 жовтня 2017 року перебував з навчальним візитом у Канаді в рамках імплементації Проекту на підтримку судової реформи, що фінансується Урядом Канади і впроваджується Національним суддівським інститутом Канади.

Візитерами у Канаді опікувалися Головний суддя провінції Британська Колумбія Роберт Дж. Бауман, голова Суду королівської лави провінції Саскачеван Мартел Д. Попескул, суддя Суду королівської лави провінції Альберта Адель Кент, суддя суду провінції Онтаріо Брайан Леннокс, директор Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Бренда Каппер, керівник проектів Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Ігор Осика, спеціаліст з юридичних та освітніх питань Національного суддівського інституту Набін Кунвар.

Опікуни

Під час візиту наші колеги відвідали Управління Уповноваженого з федеральних судових справ, Національний суддівський інститут, Верховний суд Канади, Академію Королівської канадської кінної поліції, ознайомилися із структурою судової системи Канади, мали ознайомчі зустрічі з головою Комітету з питань правосуддя і прав людини Палати громад канадського парламенту, Уповноваженим з федеральних судових справ, головою суду провінції Британська Колумбія, головою суду та суддями Апеляційного суду провінції Британська Колумбія, Суду королівської лави провінції Саскачеван, а також відвідали церемонію прийняття у колегію адвокатів в Будинку суду в Регіні провінції Саскачеван.

Представники судової влади Хмельниччини з канадськими колегами обговорили роль голів судів провінції Саскачеван у захисті незалежності суддів, особливості відносин канадських голів судів та суддів з місцевим, провінційним і федеральним урядом та Канадською асоціацією адвокатів, способи координації та підтримки здорового робочого середовища в суді, стратегії для зміцнення суспільної довіри та зв’язків із громадськістю тощо.

Канада є взірцем у сфері гарантування незалежності суддів на відміну від України, де представники інших гілок влади сформували упереджено негативне ставлення та тотальну недовіру до суду, що зумовлює й нехтування гарантіями суддівської професії.

Судді – це громадяни, завданням яких є прийняття рішень щодо предмету спору. У справах, які потрапляють до суду, часто є переможець і той, хто програв, отож у більшості випадків половина осіб, а часто й усі вони можуть бути незадоволені рішенням, однак канадська правова система гарантує справедливий судовий процес, а не сприятливий результат, а концепція незалежності суддів існує саме для блага усіх громадян, а не суддів. Тому судді мають бути захищені від будь-якого зовнішнього впливу і обмежені лише законом та власним сумлінням.

Незалежність суддів – це питання довіри, оскільки громадяни Канади впевнені, що юридичні спори вирішуються чесно, неупереджено, відповідно до законодавства і у відкритому суді, де будь-хто може за ними спостерігати.

Незалежність судової системи у Канаді – це щит, який охороняє і захищає основоположні, конституційно закріплені цінності, саме тому незалежність судової системи – це характерна ознака конституційної демократії Канади, тому у державі пропагується обов’язок громадян не втрачати пильності та голосно протестувати проти будь-яких спроб будь-якої із сторін підірвати та применшити незалежність суддів, а також перешкодити їй.    

Захист суддівської незалежності сягає значно глибше за кожну конкретну справу чи певних осіб, які нездатні вирішити свої проблеми іншим чином. Це захист усього суспільства. Це довіра громадськості. Суспільство має довіряти своїй системі правосуддя і комфортно себе почувати, знаючи, що його системі правосуддя притаманні справедливість, відкритість та свобода від незалежного впливу.

Незалежність суддів є важливою для канадців, оскільки вона гарантує суддям свободу у прийнятті рішень чесно і неупереджено, відповідно до законодавства та доказів, без жодних побоювань чи страху втручання, контролю чи неналежного впливу з будь-якої сторони.

Незалежність суддів дає їм можливість приймати рішення, які можуть бути непопулярними, оскільки суддівство – це не змагання у популярності, а судді мають бути здатними захистити законні права осіб та груп меншості, не зважаючи на погляди більшості громадян. Завдання суддів – відправляти правосуддя і забезпечувати верховенство права, а не догоджати всім.